Lief dagboek…
Er zijn mensen die elke dag een dagboek bijhouden. Pagina’s vol belevenissen en diepste geheimen. Er is ook een andere variant: een eetdagboek. In een eetdagboek houd je elke dag bij wat je in je mond stopt. En dat kan zowel praktisch als gigantisch confronterend zijn. Zo is er een tijdschrift waarin elke week het eetdagboek van een BN’er staat. En elke week ben ik weer gefascineerd. Vrijwel allemaal gaan ze ongeveer hetzelfde.
Zelf verkruimelde bloemkoolcouscous
Ze ontbijten met een grote bak sojayoghurt die ze bedelven onder alle vruchten, noten en zaden die bestaan. Er volgt een drukke, lange, hectische werkdag. Het harde werken wordt al snel beloond met een stevige, welverdiende lunch: twee rijstwafels met kip en avocado. Na deze krachtige lunch zitten ze bomvol energie en kunnen ze er weer he-le-maal tegenaan. Rond vier uur gaat het mis. BN’ers hebben dan blijkbaar net als normale mensen last van een kleine dip. Die is echter als sneeuw voor de zon verdwenen na een knapperige, stevige snack: een handje noten. Na deze heftige dag (die blijkbaar zo heftig is dat het vol te houden is op twee rijstwafels en een handje noten) ploffen ze niet lekker op de bank met een wijntje, nee, er volgt een 3,5 uur durend lesje hotyoga. Oooh, wat een energie! ‘s Avonds genieten ze met volle teugen van hun zelf verkruimelde bloemkoolcouscous met hummus. De echte snoepkont neemt er een lekker stukje gegrilde kip bij. Genieten. Dit herhaalt zich dan zo’n vijf dagen in de week. Maar let op, in het weekend gaan ze los. Dan gunnen ze zichzelf, houd je vast… PASTA MET GEGRILDE GROENTEN! Jaaa, je moet soms ook gewoon lekker een beetje zondigen.
Ik vraag mij sterk af wie zich überhaupt interesseert in wat een BN’er in het strakgetrokken smoeltje stopt. En als dat zou zo zijn, vindt iedereen zich na het lezen van zo’n dagboek een vet, vretend varken. Dat komt dan weer mooi uit, want bij een abonnement op dat blad krijg je gratis een maand personal training. Wat toevallig!
Wat lijkt het mij fantastisch als ik een keer in dat tijdschrift kom te staan. Ten eerste zou ik dan een BN’er zijn, ten tweede schotel ik jullie dan heel wat anders voor. Een greep uit mijn eetdagboek:
We sluiten af met een frikandel speciaal
Ik begin de dag met niks. De keuze tussen ontbijten of langer slapen, is snel gemaakt. Aangekomen op werk geniet ik van mijn grote bak koffie verkeerd. Om 11 uur prop ik even snel een banaan in mijn mond, want ik heb nog niks gegeten. Tijdens de lunch bouw ik een tosti Hawaï met dubbele kaas, smeer ik 5 crackers met paté en wrijf ik een grillworst met kaas in mijn gezicht. Als afsluiter geniet ik van een knapperige, verse bam met roomboter en hagelslag. Ik drink verder thee, want dat is gezond. Eenmaal thuis, kook ik niet. Ik bouw met Wies een kolossale kaasplank of we gaan naar de Boca’s, waar we een middelgrote borrelplank kaas, 2x biefstuk foie gras, 3 soorten frietjes met mayo en de nieuwe special bestellen. We krijgen zoals altijd te horen dat het erg veel is en we beter wat minder kunnen bestellen. Dit doen we uiteraard niet. Alles gaat op. Tussendoor drinken we een glaasje water. En 8 glazen wijn. De dagen daarna kan je dit op repeat zetten, alleen wordt Boca’s soms vervangen door Pazzi, CRADAM, Pata Negra, Snackbar Marja of Sugoi Sushi.
In het weekend gaat het anders. Ik ontbijt nu wel. En omdat regelmaat belangrijk is in voeding, eet ik wederom met Wies. Het is misschien al half 2, maar het is onze eerste maaltijd, dus ontbijt. Pannenkoeken bij Mook bijvoorbeeld. Daarna een actieve dag, want we moeten de hele Bijenkorf, alle Negen Straatjes en de H&M Trend af op zoek naar nieuwe items voor in de kast. We ploffen uitgeput op de bank bij Bar Spek of Kanarie Club, hier nemen we uiteraard even wat water. En een fles wijn. En alle gefrituurde snacks van de kaart. Vervolgens alle andere gerechten die op de kaart staan. Waar de BN’ers in het weekend los gaan met pasta, doen wij dat met Gin Rose Lemonades en Licor 43 afgewisseld met Jägermeister shots. We sluiten de avond af met een frikandel speciaal onder het mom van ‘had eigenlijk niet gehoeven’. Daarna tevreden in de mand. Klaar voor een nieuwe week.Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Je hebt weer in een fantastisch verhaal gedeeld wat je op je lever hebt!
Als ik de redacreur van een tijdschrift zou zijn, nodig ik je meteen uit om jouw eetdagboek te mogen plaatsen.
Clou is m.i.; wees flexibel, en niet zo star en dwangmatig houden aan een dieet.
Luister naar je lichaam!
I love it!
Volmondig: geweldig!